Publicitate

 Activitate 1.2.1. Publicitate – Elaborarea strategiei de comunicare si diseminare, organizarea si implementarea unei campanii de informare si constientizare a publicului, crearea unei pagini web si a unei baze de cunostinte

Subactivitati:

1.2.1.1. Stabilirea strategiei de comunicare si diseminare

logo300x300

S-a elaborat Planul de Publicitate al proiectului, ce cuprinde strategia de comunicare si diseminare, publicitatea proiectului, in conformitate cu prevederile Anexei 4  Cerinte de informare si publicitate  la  Regulamentul pentru punerea în aplicare a  Granturilor SEE  2009-2014 si  Manualul de comunicare si design al Granturilor  SEE 2009-2014. De asemenea s-au realizat sigla si antetul proiectului.


1.2.1.2. Organizarea conferintei de deschidere a proiectului  (Kick-off meeting)

 Responsabil: APM Sibiu

Stadiul implementarii : realizat 

Conferinta de deschidere a proiectului  (Kick-off meeting) s-a d1212_conferinta_lansare_proiectesfasurat în perioada 26.02. – 27.02.2015, la Hotel Ibis din Sibiu. La eveniment au participat peste 100 de persoane din cadrul autoritatilor publice din diferite sectoare vulnerabile, companii publice si private, organizatii neguvernamentale, actori implicati. Conferinta a fost organizata în colaborare cu partenerul norvegian KS si partenerii romani ai proiectului. La acest eveniment au participat si 6 experti norvegieni.


1.2.1.3.Elaborarea materialelor de informare

Responsabil: APM Sibiu

Stadiul implementarii : realizat


1213_sacosa

Materialele elaborate au ca scop informarea si constientizarea grupurilor tinta identificate si a publicului larg, pentru a atrage atentiaasupra cunoasterii si intelegerii efectelor schimbarilor climatice si anecesitatii de adaptare la schimbari climatice, informarea si  publicitatea Granturilor SEE.

O parte din materialele de informare elaborate, mape, sacoseeco, memorystickuri, pixuri, diplome, autocolante, tricouri, insigne, au fost  distribuite participanților la sesiunile de  instruire în domeniul adaptării la schimbările climatice siparticipantilor la acțiunile de informare/constientizare, concursuri,expozitii, caravane realizate în cadrul proiectului.  S-au amplasat in cele trei municipii: Sibiu, Brasov si Tg. Mures flyere, afise, pliante, brosuri. S-a realizat spotul TV publicitar fiind in difuzare la posturi de  televiziuni locale, regionale si un post de televiziune naţional.

 SPOT TV

 afis campanie info_ HU

afis campanie info_ RO

afis campanie info_EN

afis_concurs_EN

afis_concurs_HU

afis_concurs_RO

bros-en-fata

bros-en-verso

bros-hu-fata

bros-hu-verso

bros-ro-fata

bros-ro-verso

Pliant_EN Pliant_HU


1.2.1.4. Organizarea si implementarea campaniei de constientizare la nivel local sau regional cu privire la adaptarea la schimbari climatice

Responsabil: APM Sibiu

Stadiul implementarii : realizat

S-au initiat activitatile de informare/constientizare cu  privire la adaptarea la schimbari climatice în scoli si  s-a lansat  un  concurs pentru elevi. Au avut loc 2 actiuni de constientizare /informare cu  privire la 1214_actiuni_constientizareadaptarea la schimbari climatice în  2 licee din Municipiul Sibiu, Colegiul National Pedagogic “Andrei Saguna” Sibiu în data de 05.06 – Ziua mondiala a mediului si Colegiul Economic “George Baritiu“ Sibiu, în data de 10.06.2015. La aceste actiuni au participat peste 250 de elevi si cadre didactice. La finalizarea acestor actiuni s-a lansat  un concurs cu tema “un slogan pentru adaptarea la schimbari climatice”.

Selectia castigatorilor s-a facut cu implicarea retelei de comunicatori in domeniul adaptarii la schimbari climatice. Premierea castigatorilor s-a facut in cadrul Actiunii 22 septembrie 2015 O zi fara masina – Saptamana Europeana a Mobilitatii, cu 10 biciclete.

Elevii premiati :

  • Bobit Ioana Cristina –1214_castigatori_biciclete Fie vremea cat de rea, Verde este calea mea!
  • Zidu Adrian –Natura nu ne cere sa fim geniali, ne cere sa fim rationali!
  • Nemeti Sorin-Daca vrei o schimbare, fa chiar tu prima miscare!
  • Popa Maria Roxana – Daca nu te adaptezi, mai bine nu mai poluezi !
  • 1214_premiere_bicicleteVasiu Dan Flori- Clima se schimba, nu lasa asta sa te afecteze. Adapteaza-te!
  • Burnete Roxana  Cristina – Fii tu schimbarea in bine, daca tu nu o faci nimeni nu o va face!Mediul esti tu, nu face rau mediului, nu iti faci rau tie!
  • Lotrean Elenia Raluca-Totul pentru natura, totul pentru viata!
  • Agârbiceanu Andreea –Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in altii!
  • Butoi Liliana – Bicicleste si economiseste!
  •  Dumitru Sorin – Fii cu minte! Foloseste cu masura!

 

Au avut loc acţiuni de informare şi conştientizare cu privire la adaptarea la schimbările climatice, în data de  14.04.2016, la Şcoala Gimnazială nr. 6 şi  la Şcoala Gimnazială nr. 8 din Braşov, iar cu ocazia Zilei Pământului 22.04.2016,  la Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga din Sibiu. Actiuni de informare si constiIMG_8743entizare cu privire la adaptarea la schimbarile climatice au avut loc şi în Municipiul Tg. Mures, in data de  06.05.2016 la Scoala Gimnaziala  nr. 7 şi Şcoala Gimnazială Europa din Tg. Mureş.  Au continuat aceste actiuni de informare si constientizare cu privire la adaptarea la schimbarile climatice  în data de 13.05.2016 la Scoala Gimnaziala Regina Maria din Sibiu si in data de de 03.06.2016 la Liceul Constatin Noica  din Sibiu. La aceste acţiuni au participat  peste 600 de elevi şi cadre didactice.

Pentru studenți  s-a derulat  concursul de soluţii inovatoare “Calea verde în machete”, ( 3 concursuri tematice -modele interuniversitare) sub formă de machete şi proiecte, pe 3 secţiuni- domenii specifice sectoarelor vulnerabile. Concursul s-a desfăşurat în perioada 08.06.2015 – 26.02.2016. Selecţia candidaţilor  s-a făcut prin concurs, în două etape. Prima etapă a constat în evaluarea dosarelor de candidatură,  a doua etapa a constat  într-un concurs de solutii inovative, sub forma de machete/proiecte, în domeniul adaptării la schimbările climatice, conform regulamentului concursului.Foto macheta Dispozitiv de reducere a prafului. Studenţii câştigători ai concursului Calea Verde în machete,  5 echipe, au participat în perioada 10-19 aprilie 2016 la o vizita de studiu în Norvegia.

S-a derulat concursul Şcoala mea se adaptează, în perioada 04.04.2016, destinat  şcolilor  din cele 3 municipii, pentru  amenajarea sau reabilitarea  spaţiilor verzi din incintă.  S-au înscris în concurs 9 şcoli din municipiile Sibiu, Braşovşi Tg. Mureş. Concursul a avut ca scop informarea/ conştientizarea elevilor/cadrelor didactice cu privire la importanţaspaţiilor verzi, funcţiile acestora de natura ecologică, socială şi economică, beneficiile pentru sănătatea umană cât şi a mediului înconjurător.  Şcolile înscrise în concurs, au beneficiat de decontarea unei sume maxime de 500 lei pentru amenajarea sau reabilitarea spaţilor vezi din incinta şcolii unde au fost  implicaţişi elevii, urmare verificării în teren a spaţiilor amenajate/reabilitate ca spaţii verzi. .

Desemnarea câştigătorilor s-a făcut prin votarea fotografiilor postate pe website-ul proiectului cu spaţiile verzi amenajate/reabilitate, de către vizitatorii website-ului şi prin votul a 3 membrii din echipa de proiect. Premierea câştigătorilorcu 3 staţii meteo (cu scop didactic), a avut loc cu ocazia celebrarii Zilei mondiale a mediului, în data de 07.06.2016.

In perioada 08.04 – 24.06.2016 a avut loc concursul de desene Desenez şi mă adaptez la schimbările climatice”, destinat eleviilor  claselor primare si gimnaziale din municipiile Sibiu, Brasov si Tg. Mures. Obiectivul concursului este ca elevii să conştientizeze efectele schimbărilor climatice şi necesitatea de adaregulament-concurs-foto-revizuit_002ptare şisă transmită un mesaj de schimbare a atitudinii oamenilor faţă de mediul înconjurător.

Desenele inscrise in concurs au fost expuse in cadrul expozitiilor  organizate in data de 22.09.2016, cu ocazia celebrarii Zilei Internationale fara masini,  la Primaria Municipiului Sibiu si in data de 28.09.2016 la  Primaria Municipiului Brasov, cand s-au si  premiat elevii castigatori ai concursului de desene, cu  27 de trotinete. Expozitiile de desene au fost deschise publicului timp de 3 zile, in fiecare municipiu.

S-a  realizat Caravana Calea verde,  în cele trei municipii, Sibiu, Brasov si Tg. Mures in perioada 31.10 -08.11.2016.  Caravana Calea verde  a  inceput in data de 31 octombrie 2016  in Piata Mare din Sibiu,  iar in data de 01.11.2016  a continuat  la Facultatea de Inginerie „H. Oberth”, Universitatea „Lucian Blaga”din Sibiu. Apoi, Caravana Calea verde s-a mutat in  Piata  Unirii  din Brasov in data de 03.11.2016 si  la Colegiul National „Dr. I. Mesota”  in data de 04.11.2016.  Ultima oprire a Caravanei Calea verde a avut loc la Tg. Mures in Piata Victoriei si la Universitatea „Petru Maior”, in data de 7 si 8 noiembrie 2016.

Scopul Caravanei Calea verde a fost de a informa si constientiza publicul si generatia tanara- (elevi, studenti),cu privire la responsabilitatea si rolul pe care il au atitudinea si stilul de viata al fiecaruia pentru adaptarea la schimbarile climatice conceptul de adaptare la schimbarile climatice masuri de adaptare, rezultatele proiectului publicitatea Granturilor SEE 2009-2014, finantarea proiectului. Au participat peste 570 de persoane din cele 3 municipii la Caravana Calea verde, au avut loc concursuri pe tematica adaptarii la schimbarile climatice, s-au acordat premii constand in obiecte promotionale, imprimate cu sigla Granturilor SEE


S-au lansat  2 concursuri pe data de 30.09.2016, concursul  foto Adaptarea la schimbările climatice în fotografii şi concursul video Focus pe adaptarea la schimbările climatice .Concursurile au avut  ca scop informarea/ conştientizarea generaţiei tinere cu privire la necesitatea măsurilor/acţiunilor de adaptare la efectele schimbărilor climatice şi publicitatea Granturilor SEE. Regulemente concursurilor foto şi video sunt postate pe websiteul proiectului.

Desemnarea câştigătorilor concursului foto – 2 premii de popularitate, pentru fiecare categorie de studiu liceal şi postliceal/universitar, s-a făcut prin votarea fotografiilor postate pe website-ul proiectului de către vizitatorii website-ului şi 4 premii desemnate prin votul a 3 membrii din echipa de proiect. Secţiunea de votare si fotografiile inscrise in concurs,  pot fi accesate la adresa http://caleaverde.ro/concurs-adaptarea-la-schimbarile-climatice-in-fotografii/. Castigatorii concursului foto au fost premiati cu  aparate foto, iar fotografiile au fost expuse în cadrul unei expoziţii foto, având ca tematica adaptarea la schimbările climatice.  

Castigatorii concursului foto Adaptarea la schimbările climatice în fotografii:

 • categorie de studiu – liceal:

Marton Alexandra, foto Decalarea anotimpurilor

 

Zapan Larisa Petronela, foto 

 

 

Dina George Daniel  foto Limitaţi încălzirea globalăpremiu popularitate -514 voturi.

 

 • categorie de studiu postliceal/universitar:

 

Corboş Cosmin, foto There will be no order, only chaos

 

     Alexoaie Lavinia Dorina, foto  Defrişarea costă mult

 

Nicu Cătălina, foto Poluarea sperie şi cele mai frumoase păsăripremiu popularitate -102 voturi.

 

La concursul video premiul de popularitate, conform voturilor vizitatorilor websiteului – 521 voturi acumulate, a fost câştigat de videoclipul Atentie, suntem in pericol! realizată de echipa alcătuită din Buhoiu Dragoş şi Guştiuc Andreea, Facultatea de Ştiinţe Agricole şi Ingineria Protecţiei Mediului, ULB din Sibiu. Premianţii concursului, la categoria de studiu liceal: videoclipul Adaptarea la schimbările climatice, realizată de Buta Andreea Iuliana şi Haghel Elisabeta de la Liceul Teoretic “G. Moroianu” din Săcel, judeţul Braşov şi la categoria de studiu universitar, videoclipul Grădina mea ecologică, realizată de Mitronici Mihăiţă şi Nicu Cătălina, Facultatea de Ştiinţe, ULB din Sibiu. Premianţii concursului “Focus pe adaptarea la schimbările climatice în fotografii ” au primitcâte un computer portabil, respectiv în total s-au acordat 6 computere portabile tip ASUS.

Cum ar trebui să arate oraşul tău, adaptat la schimbările climatice? Este întrebarea la care au răspuns participanţii la concursul “Oraşul meu, adaptat la schimbările climatice”. Particpantii au prezentat acţiuni, măsuri, soluţii, opinii privind adaptarea la schimbările climatice a oraşului în care trăiesc sau ar dori să trăiască. Concursul a fost structurat pe 4 secţiuni, în funcţie de modalitatea de exprimare a participanţilor concursului, la alegere, eseu/proiect /fotografie/desen. Cei 27 de castigatori au fost premiati cu cate o trotineta.

In data de 28 martie 2017 a avut loc evenimentul “Ziua porţilor deschise”, cu ocazia inaugurarii Centrului Educațional privind Adaptarea la Schimbările Climatice din Tîrgu Mureş, str. Iuliu Maniu nr.4. În Centrul Educaţional privind Adaptarea la Schimbările Climatice se vor pune bazele unei activităţi de cercetare, monitorizare şi prelucrare a datelor privind schimbările climatice la nivelul microclimei Tîrgu Mureş şi studiul efectelor schimbărilor climatice asupra sănătăţii populaţiei, fiind dotat cu echipamente specifice, materiale didactice, aparate de măsură, prin proiectul “Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”


1.2.1.5. Crearea paginii web si a  bazei de cunostinte a proiectului

Stadiul implementarii : realizat

S-a creat pagina web a proiectului, http://caleaverde.ro si pagina de facebook, https://www.facebook.com/CaleaVerde/,  fiind functionale în cursul lunii iunie 2015. Baza de cunostinte/date contine studiile relevante , rapoarte şi ghiduri, harti tematice,  prezentari rezultate pe parcursul proiectului. Se poate selecta limba de redare RO – EN, posibilitatea de cautare. Informatiile continute de website sunt actualizate si îmbunatatite ca structura si continut pe toata perioada derularii proiectului. 

Websiteul caleaverde.ro a avut un record de 4.712 vizualizari/zi, 11.679 vizualizari /luna si un total de 32.517 vizualizari asa cum rezulta din graficul de mai jos:

grafic

 


1.2.1.6. Asigurarea unei campanii mass media privind  adaptarea la schimbarile climatice si proiect

 Responsabil: APM Sibiu

Stadiul implementarii : realizat

Campania in mass media privind desfasurarea proiectului si adaptarea la schimbari climatice este in derulare. S-au publicat comunicate de presa în cele 3 municipii Sibiu, Brasov si Tg. Mures si la nivel 1216national, în presa tiparita si on line,pagini web, totalizand peste 200 de aparitii,s-au dat interviuri in presa, radio si TV. De asemenea, au avut loc 4 conferinte de presa, cu ocazia lansarii proiectului, stadiul implementarii proiectului in luna iulie 2015 (fotostanga) si cu ocazia Actiunii22 septembrie 2015 – O zi fara masina, Saptamana Europeana a Mobilitatii, stadiul implementarii proiectului, in data de 10 decembrie 2016

La principalele activitati si actiuni realizate in cadrul proiectuluise face mediatizarea evenimentelor in presa scrisa si din mediul on line sisunt  invitatire prezentantii presei.


 

1.2.1.7.Organizare conferintei de incheiere a proiectului si  diseminarea rezultatelor acestuia

Responsabil: APM Sibiu

Stadiul implementarii : realizat

Perioada implementarii: 27-28 aprilie 2017

 

În perioada 27-28 aprilie 2017, a avut loc Conferinţa de încheiere şi diseminare a rezultatelor proiectului Calea verde spre dezvoltare durabilă, la Hotel Ibis din Sibiu, Calea Dumbrăvii, nr. 2-4, unde au fost participat 119 persoane, parteneri ai proiectului, Asociaţia Norvegiană a Autorităţilor Locale şi Regionale – KS, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Brașov, Primăria Municipiului Tg. Mureș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Administrația Națională de Meteorologie, reprezentanți ai grupurilor țință, autorități publice locale din municipiile Sibiu, Tg. Mureș și Brașov, autorități competente pentru protecția mediului de la nivel central şi local, companii publice și private, colaboratori, mass-media, reprezentanţi ai autorităţilor publice din Norvegia, Institutul de Cercetare Vestlandsforskning din Norvegia.

Au avut locprezentari legate de rezultatele proiectului, modul de îndeplinire a obiectivelor din proiect, dificultatiintampinate,  exemple de bune practici in domeniul adaptarii la schimbarile climatice din Norvegia, avand ca scop diseminarea rezultatelor proiectului si perspective de noi parteneriate si proiecte.  

Raport de evaluare a impactului achizitiei publice a serviciilor de publicitate pentru proiectul Calea verde spre dezvoltare durabila

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

GHIDUL APLICANTULUI – Cerere de Propuneri de Proiecte în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale aferent Programului RO07 – ADAPTAREA LA SCHIMBARI CLIMATICE finanțat prin Granturile SEE 2009-2014

05/05/201705/05/2017

Granturi SEE si Norvegiene 2014-2021

01/07/201601/07/2016