Activitate 1.2.1. Publicitate – Elaborarea strategiei de comunicare si diseminare, organizarea si implementarea unei campanii de informare si constientizare a publicului, crearea unei pagini web si a unei baze de cunostinte
Subactivitati:
1.2.1.1. Stabilirea strategiei de comunicare si diseminare
S-a elaborat Planul de Publicitate al proiectului, ce cuprinde strategia de comunicare si diseminare, publicitatea proiectului, in conformitate cu prevederile Anexei 4 Cerinte de informare si publicitate la Regulamentul pentru punerea în aplicare a Granturilor SEE 2009-2014 si Manualul de comunicare si design al Granturilor SEE 2009-2014. De asemenea s-au realizat sigla si antetul proiectului.
1.2.1.2. Organizarea conferintei de deschidere a proiectului (Kick-off meeting)
Responsabil: APM Sibiu
Stadiul implementarii : realizat
Conferinta de deschidere a proiectului (Kick-off meeting) s-a desfasurat în perioada 26.02. – 27.02.2015, la Hotel Ibis din Sibiu. La eveniment au participat peste 100 de persoane din cadrul autoritatilor publice din diferite sectoare vulnerabile, companii publice si private, organizatii neguvernamentale, actori implicati. Conferinta a fost organizata în colaborare cu partenerul norvegian KS si partenerii romani ai proiectului. La acest eveniment au participat si 6 experti norvegieni.
1.2.1.3.Elaborarea materialelor de informare
Responsabil: APM Sibiu
Stadiul implementarii : realizat
Materialele elaborate au ca scop informarea si constientizarea grupurilor tinta identificate si a publicului larg, pentru a atrage atentiaasupra cunoasterii si intelegerii efectelor schimbarilor climatice si anecesitatii de adaptare la schimbari climatice, informarea si publicitatea Granturilor SEE.
O parte din materialele de informare elaborate, mape, sacoseeco, memorystickuri, pixuri, diplome, autocolante, tricouri, insigne, au fost distribuite participanților la sesiunile de instruire în domeniul adaptării la schimbările climatice siparticipantilor la acțiunile de informare/constientizare, concursuri,expozitii, caravane realizate în cadrul proiectului. S-au amplasat in cele trei municipii: Sibiu, Brasov si Tg. Mures flyere, afise, pliante, brosuri. S-a realizat spotul TV publicitar fiind in difuzare la posturi de televiziuni locale, regionale si un post de televiziune naţional.
1.2.1.4. Organizarea si implementarea campaniei de constientizare la nivel local sau regional cu privire la adaptarea la schimbari climatice
Responsabil: APM Sibiu
Stadiul implementarii : realizat
S-au initiat activitatile de informare/constientizare cu privire la adaptarea la schimbari climatice în scoli si s-a lansat un concurs pentru elevi. Au avut loc 2 actiuni de constientizare /informare cu privire la adaptarea la schimbari climatice în 2 licee din Municipiul Sibiu, Colegiul National Pedagogic “Andrei Saguna” Sibiu în data de 05.06 – Ziua mondiala a mediului si Colegiul Economic “George Baritiu“ Sibiu, în data de 10.06.2015. La aceste actiuni au participat peste 250 de elevi si cadre didactice. La finalizarea acestor actiuni s-a lansat un concurs cu tema “un slogan pentru adaptarea la schimbari climatice”.
Selectia castigatorilor s-a facut cu implicarea retelei de comunicatori in domeniul adaptarii la schimbari climatice. Premierea castigatorilor s-a facut in cadrul Actiunii 22 septembrie 2015 O zi fara masina – Saptamana Europeana a Mobilitatii, cu 10 biciclete.
Elevii premiati :
Au avut loc acţiuni de informare şi conştientizare cu privire la adaptarea la schimbările climatice, în data de 14.04.2016, la Şcoala Gimnazială nr. 6 şi la Şcoala Gimnazială nr. 8 din Braşov, iar cu ocazia Zilei Pământului 22.04.2016, la Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga din Sibiu. Actiuni de informare si constientizare cu privire la adaptarea la schimbarile climatice au avut loc şi în Municipiul Tg. Mures, in data de 06.05.2016 la Scoala Gimnaziala nr. 7 şi Şcoala Gimnazială Europa din Tg. Mureş. Au continuat aceste actiuni de informare si constientizare cu privire la adaptarea la schimbarile climatice în data de 13.05.2016 la Scoala Gimnaziala Regina Maria din Sibiu si in data de de 03.06.2016 la Liceul Constatin Noica din Sibiu. La aceste acţiuni au participat peste 600 de elevi şi cadre didactice.
Pentru studenți s-a derulat concursul de soluţii inovatoare “Calea verde în machete”, ( 3 concursuri tematice -modele interuniversitare) sub formă de machete şi proiecte, pe 3 secţiuni- domenii specifice sectoarelor vulnerabile. Concursul s-a desfăşurat în perioada 08.06.2015 – 26.02.2016. Selecţia candidaţilor s-a făcut prin concurs, în două etape. Prima etapă a constat în evaluarea dosarelor de candidatură, a doua etapa a constat într-un concurs de solutii inovative, sub forma de machete/proiecte, în domeniul adaptării la schimbările climatice, conform regulamentului concursului.Foto macheta Dispozitiv de reducere a prafului. Studenţii câştigători ai concursului Calea Verde în machete, 5 echipe, au participat în perioada 10-19 aprilie 2016 la o vizita de studiu în Norvegia.
S-a derulat concursul Şcoala mea se adaptează, în perioada 04.04.2016, destinat şcolilor din cele 3 municipii, pentru amenajarea sau reabilitarea spaţiilor verzi din incintă. S-au înscris în concurs 9 şcoli din municipiile Sibiu, Braşovşi Tg. Mureş. Concursul a avut ca scop informarea/ conştientizarea elevilor/cadrelor didactice cu privire la importanţaspaţiilor verzi, funcţiile acestora de natura ecologică, socială şi economică, beneficiile pentru sănătatea umană cât şi a mediului înconjurător. Şcolile înscrise în concurs, au beneficiat de decontarea unei sume maxime de 500 lei pentru amenajarea sau reabilitarea spaţilor vezi din incinta şcolii unde au fost implicaţişi elevii, urmare verificării în teren a spaţiilor amenajate/reabilitate ca spaţii verzi. .
Desemnarea câştigătorilor s-a făcut prin votarea fotografiilor postate pe website-ul proiectului cu spaţiile verzi amenajate/reabilitate, de către vizitatorii website-ului şi prin votul a 3 membrii din echipa de proiect. Premierea câştigătorilorcu 3 staţii meteo (cu scop didactic), a avut loc cu ocazia celebrarii Zilei mondiale a mediului, în data de 07.06.2016.
In perioada 08.04 – 24.06.2016 a avut loc concursul de desene Desenez şi mă adaptez la schimbările climatice”, destinat eleviilor claselor primare si gimnaziale din municipiile Sibiu, Brasov si Tg. Mures. Obiectivul concursului este ca elevii să conştientizeze efectele schimbărilor climatice şi necesitatea de adaptare şisă transmită un mesaj de schimbare a atitudinii oamenilor faţă de mediul înconjurător.
Desenele inscrise in concurs au fost expuse in cadrul expozitiilor organizate in data de 22.09.2016, cu ocazia celebrarii Zilei Internationale fara masini, la Primaria Municipiului Sibiu si in data de 28.09.2016 la Primaria Municipiului Brasov, cand s-au si premiat elevii castigatori ai concursului de desene, cu 27 de trotinete. Expozitiile de desene au fost deschise publicului timp de 3 zile, in fiecare municipiu.
S-a realizat Caravana Calea verde, în cele trei municipii, Sibiu, Brasov si Tg. Mures in perioada 31.10 -08.11.2016. Caravana Calea verde a inceput in data de 31 octombrie 2016 in Piata Mare din Sibiu, iar in data de 01.11.2016 a continuat la Facultatea de Inginerie „H. Oberth”, Universitatea „Lucian Blaga”din Sibiu. Apoi, Caravana Calea verde s-a mutat in Piata Unirii din Brasov in data de 03.11.2016 si la Colegiul National „Dr. I. Mesota” in data de 04.11.2016. Ultima oprire a Caravanei Calea verde a avut loc la Tg. Mures in Piata Victoriei si la Universitatea „Petru Maior”, in data de 7 si 8 noiembrie 2016.
Scopul Caravanei Calea verde a fost de a informa si constientiza publicul si generatia tanara- (elevi, studenti),cu privire la responsabilitatea si rolul pe care il au atitudinea si stilul de viata al fiecaruia pentru adaptarea la schimbarile climatice conceptul de adaptare la schimbarile climatice masuri de adaptare, rezultatele proiectului publicitatea Granturilor SEE 2009-2014, finantarea proiectului. Au participat peste 570 de persoane din cele 3 municipii la Caravana Calea verde, au avut loc concursuri pe tematica adaptarii la schimbarile climatice, s-au acordat premii constand in obiecte promotionale, imprimate cu sigla Granturilor SEE
S-au lansat 2 concursuri pe data de 30.09.2016, concursul foto Adaptarea la schimbările climatice în fotografii şi concursul video Focus pe adaptarea la schimbările climatice .Concursurile au avut ca scop informarea/ conştientizarea generaţiei tinere cu privire la necesitatea măsurilor/acţiunilor de adaptare la efectele schimbărilor climatice şi publicitatea Granturilor SEE. Regulemente concursurilor foto şi video sunt postate pe websiteul proiectului.
Desemnarea câştigătorilor concursului foto – 2 premii de popularitate, pentru fiecare categorie de studiu liceal şi postliceal/universitar, s-a făcut prin votarea fotografiilor postate pe website-ul proiectului de către vizitatorii website-ului şi 4 premii desemnate prin votul a 3 membrii din echipa de proiect. Secţiunea de votare si fotografiile inscrise in concurs, pot fi accesate la adresa http://caleaverde.ro/concurs-adaptarea-la-schimbarile-climatice-in-fotografii/. Castigatorii concursului foto au fost premiati cu aparate foto, iar fotografiile au fost expuse în cadrul unei expoziţii foto, având ca tematica adaptarea la schimbările climatice.
Castigatorii concursului foto Adaptarea la schimbările climatice în fotografii:
Marton Alexandra, foto Decalarea anotimpurilor
Zapan Larisa Petronela, foto
Dina George Daniel foto Limitaţi încălzirea globală – premiu popularitate -514 voturi.
Corboş Cosmin, foto There will be no order, only chaos
Alexoaie Lavinia Dorina, foto Defrişarea costă mult
Nicu Cătălina, foto Poluarea sperie şi cele mai frumoase păsări – premiu popularitate -102 voturi.
La concursul video premiul de popularitate, conform voturilor vizitatorilor websiteului – 521 voturi acumulate, a fost câştigat de videoclipul Atentie, suntem in pericol! realizată de echipa alcătuită din Buhoiu Dragoş şi Guştiuc Andreea, Facultatea de Ştiinţe Agricole şi Ingineria Protecţiei Mediului, ULB din Sibiu. Premianţii concursului, la categoria de studiu liceal: videoclipul Adaptarea la schimbările climatice, realizată de Buta Andreea Iuliana şi Haghel Elisabeta de la Liceul Teoretic “G. Moroianu” din Săcel, judeţul Braşov şi la categoria de studiu universitar, videoclipul Grădina mea ecologică, realizată de Mitronici Mihăiţă şi Nicu Cătălina, Facultatea de Ştiinţe, ULB din Sibiu. Premianţii concursului “Focus pe adaptarea la schimbările climatice în fotografii ” au primitcâte un computer portabil, respectiv în total s-au acordat 6 computere portabile tip ASUS.
Cum ar trebui să arate oraşul tău, adaptat la schimbările climatice? Este întrebarea la care au răspuns participanţii la concursul “Oraşul meu, adaptat la schimbările climatice”. Particpantii au prezentat acţiuni, măsuri, soluţii, opinii privind adaptarea la schimbările climatice a oraşului în care trăiesc sau ar dori să trăiască. Concursul a fost structurat pe 4 secţiuni, în funcţie de modalitatea de exprimare a participanţilor concursului, la alegere, eseu/proiect /fotografie/desen. Cei 27 de castigatori au fost premiati cu cate o trotineta.
In data de 28 martie 2017 a avut loc evenimentul “Ziua porţilor deschise”, cu ocazia inaugurarii Centrului Educațional privind Adaptarea la Schimbările Climatice din Tîrgu Mureş, str. Iuliu Maniu nr.4. În Centrul Educaţional privind Adaptarea la Schimbările Climatice se vor pune bazele unei activităţi de cercetare, monitorizare şi prelucrare a datelor privind schimbările climatice la nivelul microclimei Tîrgu Mureş şi studiul efectelor schimbărilor climatice asupra sănătăţii populaţiei, fiind dotat cu echipamente specifice, materiale didactice, aparate de măsură, prin proiectul “Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”
1.2.1.5. Crearea paginii web si a bazei de cunostinte a proiectului
Stadiul implementarii : realizat
S-a creat pagina web a proiectului, http://caleaverde.ro si pagina de facebook, https://www.facebook.com/CaleaVerde/, fiind functionale în cursul lunii iunie 2015. Baza de cunostinte/date contine studiile relevante , rapoarte şi ghiduri, harti tematice, prezentari rezultate pe parcursul proiectului. Se poate selecta limba de redare RO – EN, posibilitatea de cautare. Informatiile continute de website sunt actualizate si îmbunatatite ca structura si continut pe toata perioada derularii proiectului.
Websiteul caleaverde.ro a avut un record de 4.712 vizualizari/zi, 11.679 vizualizari /luna si un total de 32.517 vizualizari asa cum rezulta din graficul de mai jos:
1.2.1.6. Asigurarea unei campanii mass media privind adaptarea la schimbarile climatice si proiect
Responsabil: APM Sibiu
Stadiul implementarii : realizat
Campania in mass media privind desfasurarea proiectului si adaptarea la schimbari climatice este in derulare. S-au publicat comunicate de presa în cele 3 municipii Sibiu, Brasov si Tg. Mures si la nivel national, în presa tiparita si on line,pagini web, totalizand peste 200 de aparitii,s-au dat interviuri in presa, radio si TV. De asemenea, au avut loc 4 conferinte de presa, cu ocazia lansarii proiectului, stadiul implementarii proiectului in luna iulie 2015 (fotostanga) si cu ocazia Actiunii22 septembrie 2015 – O zi fara masina, Saptamana Europeana a Mobilitatii, stadiul implementarii proiectului, in data de 10 decembrie 2016
La principalele activitati si actiuni realizate in cadrul proiectuluise face mediatizarea evenimentelor in presa scrisa si din mediul on line sisunt invitatire prezentantii presei.
1.2.1.7.Organizare conferintei de incheiere a proiectului si diseminarea rezultatelor acestuia
Responsabil: APM Sibiu
Stadiul implementarii : realizat
Perioada implementarii: 27-28 aprilie 2017
În perioada 27-28 aprilie 2017, a avut loc Conferinţa de încheiere şi diseminare a rezultatelor proiectului Calea verde spre dezvoltare durabilă, la Hotel Ibis din Sibiu, Calea Dumbrăvii, nr. 2-4, unde au fost participat 119 persoane, parteneri ai proiectului, Asociaţia Norvegiană a Autorităţilor Locale şi Regionale – KS, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Brașov, Primăria Municipiului Tg. Mureș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Administrația Națională de Meteorologie, reprezentanți ai grupurilor țință, autorități publice locale din municipiile Sibiu, Tg. Mureș și Brașov, autorități competente pentru protecția mediului de la nivel central şi local, companii publice și private, colaboratori, mass-media, reprezentanţi ai autorităţilor publice din Norvegia, Institutul de Cercetare Vestlandsforskning din Norvegia.
Au avut locprezentari legate de rezultatele proiectului, modul de îndeplinire a obiectivelor din proiect, dificultatiintampinate, exemple de bune practici in domeniul adaptarii la schimbarile climatice din Norvegia, avand ca scop diseminarea rezultatelor proiectului si perspective de noi parteneriate si proiecte.