AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI SIBIU |
Proiect:
Schimb de bune practici în domeniul mediului pentru creșterea calității vieții în orașe inteligente. Vulnerabilitati ale schimbărilor climatice la nivelul comunităților locale din regiunea 7 Centru . Modele de bună practică în sectorul infrastructură/ construcții/ planificare urbană
finantat din Fondul pentru Relații Bilaterale în cadrul Programului RO07 – Adaptarea la Schimbări Climatice din cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014,
Buget total:19.854,07 euro
Acțiunea 1: SCHIMB DE BUNE PRACTICI ÎN DOMENIUL MEDIULUI PENTRU CREȘTEREA CALITĂȚII VIEȚII ÎN ORAȘE INTELIGENTE
Denumirea promotorului: Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu
Data activității: 24 – 26 septembrie 2017
Locul de desfășurare: Sibiu
Scopul principal al acțiunii: SCHIMB DE BUNE PRACTICI ÎN DOMENIUL ADAPTĂRII LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE ȘI IMPACTUL ASUPRA CALITĂȚII VIEȚII ÎN ORAȘE INTELIGENTE, SIBIU (RO) ȘI VESTFOLD (NO) prin:
Descrierea activității desfășurate:
Acțiunea 1 a avut loc în perioada 24-26 septembrie 2017, prin organizarea unei întâlniri la care au participat un număr de 22 de persoane ce au reprezentat factori interesați în domeniul schimbărilor climatice și monitorizării calității aerului.
Din partea statului donator, Norvegia a participat d-nul Profesor Lasse Berntzen reprezentant al Departamentului Engineering, Technology and IT, University College of Southeast Norway .
Factorii români interesați au avut următoarea reprezentare:
Total : 10 bărbați și 12 femei.
Acțiunea s-a desfășurat conform agendei de lucru care a cuprins prezentări de materiale urmate de discuții interactive și vizita în teren la sediul APM Sibiu, astfel:
Pentru ziua de 25.09.2017
– Primirea invitațiilor – cu introducerea reprezentantului statului donator, d-nului prof. Lasse Berntzen din cadrul University College of Southeast Norway (USN)
Pentru ziua de 26.09.2017
-Vizita în teren realizată la sediul APM Sibiu – Model de bună practică în scorul vulnerabil ”Infrastructură/construcții/planificare urbană” și ”energie”, prezentarea stației de monitorizare urbană a calității aerului, aflată în zona limitrofă instituției de mediu
– „Sustainability at the School of Engineering from LBUS”, a fost prezentată de către decanul facultăţii de Inginerie, din cadrul universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. Liviu I. Roşca.
– „Dezvoltarea unei platforme de informare și monitorizare a calității vieții în orașe inteligente folosind tehnologii IoT”, a fost prezentată de către expertul universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Raul Filimon.
– Bune practici în domeniul îmbunătățirii calității aerului, sisteme de monitorizare la nivel global prezentarea s-a făcut de către profesorul Florea Adrian
– Oportunități de finanțare/parteneriate pe programul RO007. Discuții în grupuri de lucru – Identificare idei de proiecte comune APM Sibiu
În concluzie această acțiune au vizat conceptul de „oraş inteligent“ care se referă la “locurile în care tehnologia informației este combinată cu infrastructura, arhitectura, obiectele de zi cu zi și chiar organismele noastre pentru a aborda problemele sociale, economice și de mediu“, în contextul adaptării la schimbările climatice, fiind făcute referiri cu prioritate la nevoile specifice de adaptare in sectoarele vulnerabile la schimbările climatice: ”Infrastructură/planificare urbană/construcții”, ”Transport” și ”Sănătate Umană”.
Pentru acțiunea 1 rezultatele majore ale proiectului au constat în:
– Transferul de cunoștințe în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv în monitorizarea calității aerului și impactul asupra calității vieții
– Identificarea de oportunități de colaborare cu parteneri din Norvegia în dezvoltarea unor proiecte privind bunele practici privind adaptarea la schimbările climatice în sectoarele vulnerabile: ”Transport” și ”Sănătate Umană”
În acest context, întâlnirea de lucru, în cele două zile de desfășurare, a realizat multă interacțiune și schimb de informații între participanți, profesorul Florea Adrian de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu fiind moderatorul acestui eveniment. Au fost creionate câteva idei care pot dezvolta noi proiecte ce pot fi finanțate din Programul SEE 2014- 2021, precum:
– Soluția propusă de către partenerii LBUS & USN de îmbunătățire a monitorizării de mediu mai exact a calității aerului în orașe, folosind prototipul “proof of concept” la o scară mai largă, cu costuri reduse prin utilizarea în mașini care în momentul când vor fi parcate, aceasta vor începe să monitorizeze mediul înconjurător și va transmite aceste informații unui server, generând anumiți indicatori de profil pentru orașe pe anumite perioade de timp prin intermediul platformei proiectului. Astfel colectarea masivă a datelor de la unitățile instalate în mașinile deținute și operate de municipalități va contribui la creşterea calităţii măsurătorilor printr-o granularitate mai bună şi va încerca să răspundă provocărilor tehnice legate de implementarea pe scară largă a unor sisteme dedicate robuste.
– Implementarea unor platforme in aer liber pentru monitorizarea inteligentă a calităţii vieţii orașului. Platforma poate fi utilizată pentru monitorizarea calităţii aerului, a temperaturii, a umidităţii și altor parametrii dar și o numărare a numărului de vehicule şi persoane ce trec în timp într-o anumită zona (prin faţa respectivului punct). Acest lucru va “cuantifica” orașul, iar datele pot fi furnizate agenţiilor guvernamentale, pentru managementul mediului și al traficului şi luarea deciziilor propice în funcţie de nivelul de poluare atins respectiv instituţiilor medicale şi cercetătorilor care pot face corelaţii între trafic, poluare, zgomot şi incidenţa unor boli cu caracter respiratoriu, cardiovascular sau neurologic la nivelul copiilor/adulţilor;
– dezvoltarea conceptului de oraș inteligent prin includerea unor programe informatice cu aplicabilitate pe diferite domenii (comunicare, cultură, mediu – calitatea aerului, sănătate )
– pentru componenta reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră se poate finanța , prin intermediul unui parteneriat public-privat o instalație de transformare a deșeurilor în biogaz sau energie electrică
– schimburi de bune practici cu orașe din Norvegia care au dezvoltat conceptul de ”Smart City”
– implementarea unui proiect de transfer al cunoștințelor privind stațiile / clădirile nou construite, neutre în ceea ce privește emisiile de CO2, pare foarte relevant.
Concluzii:
Acțiunea 2: VULNERABILITATI ALE SCHIMBĂRILOR CLIMATICE LA NIVELUL COMUNITĂȚILOR LOCALE DIN REGIUNEA 7 CENTRU . MODELE DE BUNĂ PRACTICĂ ÎN SECTORUL INFRASTRUCTURĂ/ CONSTRUCȚII/ PLANIFICARE URBANĂ.
Denumirea entității: Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu
Data activității: 16 – 18 Octombrie 2017
Locul de desfășurare: Sibiu
Scopul principal al acțiunii: REDUCEREA VULNERABILITĂȚII UMANE ȘI A ECOSISTEMELOR LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE PRIN COOPERARE ȘI TRANSFER DE CUNOȘTINȚE CU INSTITUȚII SIMILARE DIN NORVEGIA prin realizarea unui schimb de bune practici realizat între Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu cu parteneri români și parteneri ai statului Donator, KS- Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia
Descrierea activității desfășurate:
Acțiunea 2 a avut loc în perioada 16 – 18 Octombrie 2017, prin organizarea unei întâlniri la care au participat un număr de 19 persoane ce au reprezentat factori interesați în domeniul schimbărilor climatice .
Din partea statului donator, respectiv KS- Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia au participat doi reprezentanți :
Factorii români interesați, au avut următoarea reprezentare:
Total : 10 bărbați și 9 femei.
Acțiunea s-a desfășurat conform agendei de lucru care a cuprins prezentări de materiale urmate de discuții interactive și vizita în teren la sediul APM Sibiu, astfel:
Ziua 1 – 16 octombrie 2017
Ziua 2- 17 octombrie 2017:
– Oportunități de finanțare/parteneriate pe programul RO007. Discuții în grupuri de lucru – Identificare idei de proiecte comune APM Sibiu – acțiune susținută de toți participanții inclusiv de reprezentanții Ministerului Mediului , în calitate de Operator de Program pentru următorul Program, pentru identificarea unor proiecte concrete de interes comun ce pot fi pregătite și implementate în cadrul unor parteneriate viitoare, inclusiv cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar SEE 2014-2021.
Pentru acțiunea 2 rezultatele majore ale proiectului au constat în:
– Transferul de cunoștințe și modele de bune practici privind adaptarea la schimbările climatice pentru sectorul vulnerabil Infrastructură/Construcții/Planificare Urbană
– Creşterea capacităţii, cunostintelor privind adaptarea la schimbările climatice în contextul dezvoltării relațiilor bilaterale între reprezentanți ai autorităților participante
În acest context, întâlnirea de lucru, în cele două zile de desfășurare, a realizat multă interacțiune și schimb de informații între participanți, experți români și experții norvegieni. Au fost creionate câteva idei care pot dezvolta noi proiecte ce pot fi finanțate din Programul SEE 2014- 2021, precum:
Concluzii:
Realizarea indicatorilor:
Ca urmare a dezvoltării celor două acțiuni ale proiectului APM Sibiu a semnat 8 Acorduri de Parteneriat în vederea dezvoltării de aplicații comune pentru proiecte viitoare şi implementarea acestora in cadrul mecanismului financiar SEE 2014-2021, astfel :
o APM Sibiu – USN Norvegia – Parteneriat înregistrat cu nr. 19709/20.10.2017
o APM Sibiu – ULBS – Parteneriat înregistrat cu nr. 18339/29.09.2017
o APM Sibiu – ONG Cu Verdele-n Sus – Parteneriat înregistrat cu nr. 18522/03.10.2017
o APM Sibiu – APM Brașov – Parteneriat înregistrat cu nr. 18985/09.10.2017
o APM Sibiu – Primăria Municipiului Brașov – Parteneriat înregistrat cu nr. 19496/17.10.2017
o APM Sibiu – EMVA PRESS – Parteneriat înregistrat cu nr. 18964/09.10.2017
o APM Sibiu – APM Covasna – Parteneriat înregistrat cu nr. 19940/25.10.2017
o APM Sibiu – Municipiul Tg. Mures/Universitatea Cultural Științifică Tg. Mureș cu nr.20464/02.11.2017
Pentru realizarea scopului şi obiectivului principal al Acordurilor de Parteneriat, părţile îşi declară intenţia de a promova, în mod reciproc, relaţia de colaborare pe următoarele direcţii principale:
Prin identificarea de idei și acțiuni în timpul dezbaterilor, reprezentantul partenerului KS din Norvegia KS a exprimat deschis intenția de a colabora și dezvolta noi proiecte cu promotorul, APM Sibiu, dar și cu ceilalți factori interesați, reprezentanți ai instituțiilor publice, autorităților locale, societății civile în vederea contribuirii la reducerea efectelor schimbărilor climatice , prin acțiuni concrete cel puțin la nivelul Regiunii 7 Centru, intenție exprimată de Inger Oddrun în emailul primit în 25 10.2017 : ”I enjoyed the two days very much and think the themes are very interesting to discuss and important for development of the systems and the society. The challenges will not stop for very many years and there will be very much to solve”.
Participarea reprezentanților Ministerului Mediului, în calitate de Operator de Program pentru viitorul exercițiu financiar SEE 2014-2021 a întărit convingerea participanților de a pune bazele unor colaborări cu parteneri din Norvegia și de a dezvolta proiecte integrate în domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a adaptării la schimbările climatice.
Cele două activități au contribuit la promovarea și înțelegerea sprijinului financiar acordat prin intermediul mecanismului financiar SEE 2009-2014, lucru evidențiat clar prin proiectele finanțate, cu rezultate și indicatori propuși, realizați dar în același timp au sprijinit ideea dezvoltării de proiecte pe noul mecanism SEE 2014-2021
Număr de femei implicate în acțiunile proiectului : 20
Număr de bărbați implicați în acțiunile proiectului : 17
Indicatori calitativi:
CHESTIONARELE pentru Acțiunea 1 au evidențiat următoarele aprecieri:
1 | Foarte bună | Bună | Satis-făcătoare | Nesatis-făcătoare | Nu stiu/ nu raspund | ||||||||||||||
Care este părerea dvs despre desfasurarea acțiunii în general? | 16 | – | – | – | – | ||||||||||||||
2 | Foarte bună | Bună | Satis-făcătoare | Nesatis-făcătoare | Nu stiu/ nu raspund | ||||||||||||||
Cum apreciați modul de transmitere a informațiilor teoretice legate de rezultatele proiectelor anterioare, finalizate, finanțate din granturile SEE 2009-2104 ? | 14 | 2 | – | – | – | ||||||||||||||
3 | Foarte bună | Bună | Satis-făcătoare | Nesatis-făcătoare | Nu stiu/ nu raspund | ||||||||||||||
Cum apreciati modul de transmitere a informațiilor în grupuri de lucru- exemple de bune practici și identificare idei de proiecte comune primite de la experți români ? | 13 | 3 | – | – | – | ||||||||||||||
4 | Foarte bună | Bună | Satis-făcătoare | Nesatis-făcătoare | Nu stiu/ nu raspund | ||||||||||||||
Cum apreciati modul de transmitere a informațiilor în grupuri de lucru- exemple de bune practici și identificare idei de proiecte comune primite de la experți norvegieni? | 15 | 1 | – | – | – | ||||||||||||||
5 | Foarte mare masura | Mare masura | Masura medie | Masura mica | Nu stiu/ nu raspund | ||||||||||||||
În ce măsura considerați ca informațiile primite vă vor ajuta in activitatea de scriere de proiecte granturi SEE 2015 – 2021 ? | 8 | 7 | – | – | 1 | ||||||||||||||
– prezentări de bune practici cu impact major după implementare
CHESTIONARELE pentru Acțiunea 2 au evidențiat următorul nivel de satisfacție calitativă a participanților:
1 | Foarte bună | Bună | Satis-făcătoare | Nesatis-făcătoare | Nu stiu/ nu raspund | |||||
Care este părerea dvs despre desfășurarea acțiunii în general? | 10 | – | – | – | – | |||||
2 | Foarte bună | Bună | Satis-făcătoare | Nesatis-făcătoare | Nu stiu/ nu raspund | |||||
Cum apreciați modul de transmitere a informațiilor teoretice legate de rezultatele proiectelor anterioare, finalizate, finanțate din granturile SEE 2009-2104 ? | 9 | 1 | – | – | – | |||||
3 | Foarte bună | Bună | Satis-făcătoare | Nesatis-făcătoare | Nu stiu/ nu raspund | |||||||||
Cum apreciați modul de transmitere a informațiilor în grupuri de lucru- exemple de bune practici și identificare idei de proiecte comune primite de la experți români ? | 8 | 2 | – | – | – | |||||||||
4 | Foarte bună | Bună | Satis-făcătoare | Nesatis-făcătoare | Nu stiu/ nu raspund | |||||||||
Cum apreciați modul de transmitere a informațiilor în grupuri de lucru- exemple de bune practici și identificare idei de proiecte comune primite de la experți norvegieni? | 8 | 2 | – | – | – | |||||||||
5 | Foarte mare masura | Mare masura | Masura medie | Masura mica | Nu stiu/ nu raspund | |||||||||
În ce măsura considerați ca informațiile primite vă vor ajuta in activitatea de scriere de proiecte pe granturile SEE 2014 – 2021 ? | 4 | 5 | – | – | 1 | |||||||||
-Grupurile de lucru să fie organizate și la nivel de instituții participante la elaborarea și implementarea politicilor privind schimbările climatice
-Să se continue realizarea de grupuri de lucru , dar să fie mai interactive, cu factori mai implicați în discuții
-Organizare foarte bună
-Păstrarea legăturilor cu partenerii norvegieni și cu alți stakeholderi locali, naționali, internaționali, în domeniul schimbărilor climatice
Pentru promovarea proiectului și implicit a granturilor SEE au fost realizate următoarele acțiuni:
Alte publicații:
Responsabil proiect, Daniela STOICA